Skip to navigation Skip to main content

Opening van de nieuwe dwergenroute in Braunwald

10136 - Opening van de nieuwe dwergenroute in Braunwald

Lang geleden leefde er in Braunwald een schrijfster, Lorly Jenny genaamd. Zij schreef een sprookje over een dwerg ‘der Zwerg Baartli’. De dwerg leefde op een alp vlak boven Braunwald en beleefde vele spannende avonturen. Omdat het sprookje zo tot de verbeelding spreekt, heeft het dorp jaren geleden een wandelroute uitgestippeld waarbij je langs een aantal plekken uit het verhaal komt. Zo is er het hutje van de dwerg en het hutje van de kruidenvrouw, maar ook een edelsteengroeve, het dwergenslot en de dwergengrot. Zondag 19 juni is er een nieuw stuk van de dwergenroute geopend, met borden waarop het verhaal te lezen is.

Grotzenbüel

Bovenaan het gondelbaantje ligt de alp Grotzenbüel. In het verhaal leefde Zwerg Baartli daar, waarvan je als bewijs zijn hutje nog kan bezoeken. Daar begint ook de nieuwe route van het dwergenpad ‘Die Melodie des Sommers’. Tijdens de opening krijgen de kinderen een ballon met de dansende Zwerg Baartli erop. Heel Braunwald lijkt uitgelopen te zijn om de feestelijkheden bij te wonen. Er heerst een gezellige drukte. Vanaf Grotzenbüel loopt de route rustig door het bos naar beneden.

Tipi-tenten

In het bos, langs de route, staan de hele zomer vier grote tipi-tenten opgesteld. Het kampement is bedoeld om met een groep te overnachten. In het midden is een grote vuurplaats aangelegd (Zwitserland is een van de weinige landen waar je nog overal op openbare vuurplaatsen vuurtjes mag stoken: erg leuk!). Ook vandaag is het vuur aan en worden er worstjes gebakken voor de wandelaars. Het is gezellig tussen de tenten en iedereen zit in een grote kring om het vuurtje heen.

Tipi-tenten Braunwald

Langs de route...

De route is gemarkeerd door middel van kleurige borden met mooie illustraties, waarop het nieuwste verhaal van Zwerg Baartli verteld wordt. Bij iedere episode staat ook een opdracht voor de kinderen die te maken heeft met een stukje van het verhaal. Elk kind doet vandaag flink z’n best om de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. De route daalt door het bos langzaam af naar het dorp.

Wandelen in Braunwald

Een ijsje van de boer!

Bij het schoolhuis wacht er nog een verrassing: IJs! Heerlijk ijs, gemaakt door een boer uit het dorp van de melk van z’n eigen koeien (Bauernhof ijs). Natuurlijk wil iedereen proeven (bij mijn eigen kinderen was vooral de variant witte chocolade- mascarpone-ijs favoriet). Eigenlijk willen we hier nog wel even blijven, maar er wachten nog een paar uitdagingen op de rest van de route.

Dwerg knutselen en negerzoen-schieten

Verder gaat de tocht. Voor de twee laatste posten is wel wat handigheid vereist. Eerst mag ieder een dwergje knutselen uit een stukje hout met een neusje erop. Er liggen leuke kleurige mutsjes klaar, mos voor de baard en filtstiften om een gezichtje te tekenen. Het wordt een hele dwergenfamilie en iedere dwerg ziet er weer heel anders uit. Trots lopen de kinderen verder, in de ene hand de ballon en in de andere hand een zelfgemaakte dwerg. Bij het laatste bord mag iedereen (dus ook de ouders...!) met een bal naar een houten dwerg gooien. Raak? Dan schiet de dwerg een negerzoen naar je toe. Vangen is een hele kunst, maar gelukkig is een kapotte negerzoen ook erg lekker.

Wandelvakantie Braunwald

Geslaagde opening

Braunwald heeft er een nieuwe, en mooie, trekpleister bij. Het is zeker geen pretpark-atractie, en dat zou ook niet passen in de prachtige natuur van Braunwald. Maar het is een leuke manier van wandelen. Door op de borden het verhaal te lezen, waan je je in een sprookje. Het sprookje over een dwerg die lang geleden ook over dit pad liep en avonturen beleefde. Het lijkt lang geleden, maar is dat het ook? Misschien, als je heel goed luistert en kijkt, zie je Zwerg Baartli nog door het bos lopen, zoekend naar kruiden, pratend met de dieren of dansend met een bloemenelfje...

Zomer Auteur Female7

Over Martje

De mooie houten chalets met balkons vol met geraniums, weilanden vol met ontelbare soorten bloemen en heel veel rust. Dat Zwitserland, dat je nu voor je ziet, bestaat echt... en Martje woont er middenin.