Skip to navigation Skip to main content

Feestelijke voorbereidingen op de Almabtrieb

10133 - Feestelijke voorbereidingen op de Almabtrieb

Vanaf 22 september staat Hochsöll, dat aan de voet van de Hohe Salve ligt, in het teken van de jaarlijkse ‘Almabtieb’, de dag dat het vee van de Alpenweiden terugkeert naar de stallen. Gedurende vier dagen is er livemuziek en entertainment. Op 24 september beleeft het bergfeest zijn hoogtepunt wanneer het vee in een grote, kleurrijke optocht terugkeert naar het dorp.

Feestelijke traditie

Voor het vee van de bergen terugkeert naar het dal moeten er nog wel de nodige voorbereidingen worden getroffen. De ‘Almabtrieb’ is namelijk niet zo maar iets, het is een traditie die ieder jaar feestelijk wordt gevierd en serieus wordt voorbereid. Muziek van plaatselijke bands en Tiroolse lekkernijen mogen hier natuurlijk niet bij ontbreken. 4 dagen lang is er in Hochsöll en op de Hohe Salve meer dan genoeg te beleven. Voor wie de 'Almabtrieb' nog nooit heeft meegemaakt is het beslist de moeite om een keer te bezoeken!

Authentiek boerenfeest

Als de dagen korter worden en de nachten langer is het tijd voor de Almabtrieb. Er wordt op feestelijke wijze gevierd dat de koeien terugkeren van de almweides. De koeien worden prachtig uitgedost met bellen, bloemen en kleurrijke linten. In een bonte stoet keren de koeien, maar ook het andere vee, terug naar de stallen. In de loop der tijd zijn er rondom de Almabtrieb ware volksfeesten ontstaan met muziek, traditioneel eten en veel gezelligheid. De oorspronkelijke betekenis om de Almabtrieb te vieren, heeft te maken met de dank voor de Schepper, dat Hij het vee heeft weten te behoeden voor onheil. Vanaf half september tot en met ongeveer begin oktober vinden er overal in Oostenrijk en voornamelijk in de weekenden vele Almabtriebe plaats.

Programma Hochsöll

Donderdag
11.00 Live muziek Gasthof Hochsöll
11.00 Live muziek Gasthof Salvenmoos
11.30 Live muziek Stöcklalm
12.00 Live muziek Gründlalm

Vrijdag
Auner Buam, live muziek, op de Hohe Salve
Die Selbergschnitzt´n, live muziek, Gasthof Hochsöll

Zondag
Salvenduo, live muziek, op de Stöcklalm
Live muziek op de Hohe Salve en in Gasthof Hochsöll
3 Alpis en Weisenbläser in Gasthof Hochsöll

Stöcklalm
Stöcklalm Söll

Tarieven Bergbanen Söll

Dagkaart Hochsöll volwassenen €12,50
Dagkaart Hochsöll kinderen €6,00
Dagkaart Hohe Salve volwassenen €16,00
Dagkaart Hohe Salve kinderen €8,00

Westendorf

Ook in Westendorf vinden er vele festiviteiten plaats rondom de almabtrieb. Op 24 september kun je hier genieten van de feestelijkheden met oa. live-muziek en regionale produkten. Klik hier voor meer informatie over de Almabtrieb in Westendorf >>

Wilder Kaiser - Brixental

Hochsöll ligt in de prachtige omgeving van de Wilder Kaiser - Brixental omgeven door bekende dorpen als Westendorf, Itter en Brixen im Thale. De regio staat vooral bekend om haar ongerepte natuur en de vele schone meren en riviertjes die het doorkruizen. Er liggen kilometers lange wandelpaden voor de beste wandelavonturen. Vele fietspaden slingeren door het berglandschap en ook voor de extreme sporters is er veel te ondernemen. De Wilder Kaiser is een actieve regio die veel te bieden heeft voor actieve vakantiegangers en echte avonturiers.

Klik hier voor meer informatie over de Almabtrieb feesten in Hochsöll >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.