Skip to navigation Skip to main content

Regen tijdens je vakantie

10132 - Regen tijdens je vakantie

Eindelijk ben je aangekomen op de plek van bestemming. Hoopvol kijk je naar de lucht. Zou het gaan regenen? De weersverwachtingen waren niet zo goed, maar een mens mag altijd hopen. Helaas wordt de lucht steeds donkerder en een uur later vallen de eerste druppels regen naar beneden. Je zuurverdiende vakantie valt letterlijk in het water. Wat moet je doen als het regent in de bergen?

Dikke druppels water

Je had je vakantie ver van te voren geboekt. Je hebt één week en die staat volgepland met leuke dagtochtjes en wandelingen door de bergen. Natuurlijk denk je bij het plannen niet aan regen! Je neemt een goed boek mee voor de zekerheid, maar het zou jou toch niet overkomen dat het langer dan een paar uur blijft regen? Toch kom je – eenmaal aangekomen – in een ware regenstorm terecht, en volgens de lokale bevolking blijft het voorlopig nog wel even regenen. Daar gaan je plannen! Maar wees niet getreurd, met deze tips blijft je vakantie leuk!

Grotten

Stiekem is het best wel fijn als je plannen niet doorgaan. Zo heb je minder stress, want je hoeft minder te doen. En ook al is het niet wat je wilt, regen kan best gezellig zijn. Als het regent heb je geen excuus om vroeg op te staan en kan je heerlijk blijven liggen in bed. Lekker knus met je partner of met de kids er tussen. Je kan ongeoorloofd films kijken of een potje kaarten. Heb je toch liever een actievere vakantie? Dan zijn er nog genoeg opties! In de bergen heb je namelijk genoeg grotten. De meeste grotten bezoek je met een gids. Samen daal je op begaanbare paden enkele meters onder de grond. Een bezoek aan een grot is ook leuk voor de kinderen. Mijn ouders namen ons ook altijd mee naar grotten als het regende op vakanties en dat zijn mijn leukste herinneringen! Als je toch meer van avontuur houdt kan je ook zelf naar beneden afdalen. Dit gaat vaak ook met een gids, maar het houdt veel meer klimmen en klauteren in. Hiervoor moet je niet claustrofobisch zijn, want soms moet je door verschrikkelijke kleine openingen door. En weet je wat ook leuk is? In een grot regent het niet!

grotten

Kastelen

De Alpen staan vol met kastelen en als het regent heb je meer dan genoeg tijd om deze te bezoeken. Zo leer je over de geschiedenis van het land en waan je je in de middeleeuwen. Voor de meeste kastelen hoef je ook niet te betalen of zijn de kinderen gratis. Er zijn verschillende soorten kastelen of vestigingen en als het regent is het niet zo slim om naar een halve ruïne te gaan. Bezoek een mooi kasteel waarbij je ook een rondleiding krijgt of waar je zelf een paar uur in kan rond dwalen. Veel kastelen zijn speciaal toegespitst op kinderen. Ze mogen van alles uit proberen en zich verkleden als ridder of prinses. Als het mooi weer was geweest, had je misschien nooit over een bezoek aan een kasteel nagedacht. Het is eens wat anders en het laat gegarandeerd indrukken op je achter. Zo heb je toch weer wat nieuws gedaan!

Neuschwanstein
Neuschwanstein staat aan het begin van de Alpen in Beieren

Plaatselijk museum

Veel dorpen in de Alpen hebben een eigen dorpsmuseum. Zo'n museum sla je snel over omdat het zonde is van je tijd. Maar als het regent is dit de perfecte tijdsbesteding. Een dorpsmuseum vertelt meer over een dorp en je leert de geschiedenis en de tradities van het dorp. Deze museums zijn vaak te klein om een hele dag mee te vullen, maar in de grote steden zijn ook veel museums die het bezoeken waard zijn. Dit hoeft niet alleen maar een museum te zijn met schilderijen, maar het kan ook een technisch museum zijn of een rijksmuseum. Voor kinderen zijn er vaak ‘doe’ museums. In die museums mogen ze van alles aanraken en zelf onderzoeken. En als de kinderen een leuke tijd hebben, dan geld dat toch ook voor jou?

Wellness

Een vakantie is bedoelt om even van de dagelijkse sleur en stress te ontsnappen. Ik begrijp het als je liever de bergen in was getrokken, maar als het regent ben je gedwongen om te ontspannen! Bezoek daarom een sauna of een spa. Laat je lekker verwennen en kom tot rust. Misschien is het morgen wel weer mooi weer en dan ben jij helemaal uitgerust om te doen wat jij wil! En wanneer is de laatste keer dat jij een keer goed gemasseerd werd? Juist. Voor kinderen is het leuk om naar het zwembad te gaan als het regent. Lekker spetteren in het water.

wellness

Een goed boek of lekker eten

Als het regent heb je ook meer tijd om echt te ontspannen. Misschien heb je wel een boek meegenomen die je al een tijdje wil lezen? Nu heb je daar alle tijd voor. Heb je geen boek bij je? Veel hotels hebben ook een bibliotheek of lenen boeken en tijdschriften uit. Ga er lekker voor zitten en lezen maar. Ben je geen boekenwurm? Op regenachtige dagen kan het heel leuk zijn om uitgebreid te gaan lunchen of te dineren. Probeer verschillende plaatselijke restaurants en verschillende gerechten. Misschien kom je een paar kilo aan, maar je kan wel zeggen dat je echt genoten hebt.

schnitzel

Zon laat nooit lang op zich wachten

Oké, misschien heb je pech en zie je de zon de hele vakantie niet. Maar het kan net zo goed de volgende dag mooi weer zijn. Laat je vakantie dus niet verpesten door een regenwolk, maar blijf genieten. Ik hoop in ieder geval dat het niet gaat regen tijdens jouw vakantie, maar mocht het toch zo zijn dan hoop ik dat je terug denkt aan de tips. Heb jij nog tips die niet in dit rijtje staan? Laat het me weten!

Is jouw vakantie wel eens letterlijk in het water gevallen?

Zomer Auteur Female2

Over Kirsten

Kirsten verkent de bergen het liefst met de trein of per voet en blijft zich altijd verwonderen over de schoonheid van de Alpen. Haar maak je gelukkig met een uitdagende hiketocht, een overheerlijke lunch, een mooie treinreis en een goed glas (rode) wijn.