Skip to navigation Skip to main content

Klusvakantie in Braunwald

10126 - Klusvakantie in Braunwald

In mei knappen we altijd ons huis op. Dat doen we niet alleen, want een hotel heeft in onderhoud wel meer nodig dan onze vier handen. Mensen die van bergwandelen houden en zin hebben om in hun vakantie te klussen kunnen zich aanmelden voor deze klusperiode: ‘de werkweken’. Deze manier van vakantie vieren is ongekend populair, want we krijgen altijd veel aanmeldingen. De kost en inwoning is gratis en de klussers steken tijdens hun vakantie de handen uit de mouwen. Een win-win-situatie!

An die Arbeit...

Gedurende het hele jaar schrijven Koert en ik klussen op die we tegenkomen in en om het huis. Soms is het achterstallig onderhoud, maar vaak is het net die ene kast die je mist of de kleur van de kozijnen bevalt niet of we willen nieuwe tafelkleedjes in de kamers en ga zo maar door. Ook de tuin heeft ieder jaar een flinke opknapbeurt nodig. Alle klussen die we verzameld hebben, mailen we naar de ‘werkwekers’. Zo kan ieder alvast bedenken welke klussen hij/zij wil aanpakken. Gelukkig hebben we ieder jaar enthousiaste (hobby)houtbewerkers, (hobby)electriciens, (hobby)naaisters, (hobby)tuinders, (hobby)schilders en (hobby)koks.

Timmeren en zagen

’s Ochtends, na het ontbijt, hebben we een kort werkoverleg. Heeft iedereen lekker geslapen? Hoe is het weer vandaag en de komende dagen? En natuurlijk, welke klussen worden er vandaag aangepakt. De eerste paar dagen leren de mensen in de groep elkaar kennen en je begint te ontdekken waar iedereen handig in is. Als we allemaal aan het werk zijn, hoor je overal getimmer, gezaag, geratel van de naaimachine, geneurie, geklets en gelach. Het moet natuurlijk wel ontspannend blijven...

De koffie

11.00 uur Koffietijd! Iedereen ploft voldaan neer op ons terras in het zonnetje. Ik bak met de kinderen graag koekjes en muffins, dus meestal maken wij wat lekkers voor onze ploeg werkers. Een beetje energie is wel nodig! Er gaan heel wat kannen koffie doorheen en er wordt druk gekletst over het ‘gedane werk’, de vorderingen en wellicht een nieuwe klus. Ook wordt er veel gelachen: samenwerken schept een band.

klussen

De bergen van Braunwald ontdekken

Na de lunch kan ieder z’n middag vrij indelen. Er zijn natuurlijk altijd een paar werkpaarden tussen, die hun klus liever afmaken in de middag. Maar de meesten kiezen ervoor om de prachtige omgeving van Braunwald te bekijken. Al snel heeft ieder zijn of haar ‘wandelmaatje’ gevonden en worden er tochten uitgestippeld en plannen gesmeed. Rugzak op en lekker op stap. Tegen vier uur verschijnen de eerste wandelaars weer en mogen de moeie voeten uitrusten in het zonnetje op het terras. De biertjes worden uit de koelkast getrokken, een glaasje wijn ingeschonken en de boeken komen tevoorschijn. Even ontspannen..

‘s Avonds

Honger krijg je van werken en wandelen, veel honger. We proberen iedere avond weer een rijke maaltijd op tafel te zetten. Dat hebben de harde werkers wel verdiend! Aan tafel worden alvast plannen gemaakt voor de volgende dag. Na het eten komen de Rummikub en Scrabble op de tafel. Wie heeft er gisteren gewonnen? Er moet revanche worden genomen! Niet veel later zoekt ieder zijn kamer op. Nog even op het balkon van het prachtige uitzicht en de rust genieten en dan lekker onder de wol.

tuinieren

Ode aan onze werkploeg

Alle deelnemers zijn zeer betrokken bij het werk en ons hotel. Dat is ieder jaar weer hartverwarmend om te zien. Er zijn mensen die al jaren komen, maar we zien ook veel nieuwe enthousiaste gezichten. De werkweken zijn voor Koert en mij een intensieve tijd, veel regelen en plannen, maar zonder onze werkwekers zou ons huis er niet zo mooi onderhouden bijstaan als nu. Petje af voor de enorme inzet van onze ‘klussende gasten’!

Wil jij volgend jaar ook meedoen aan de ‘werkweken’? Mail dan naar

Zomer Auteur Female7

Over Martje

De mooie houten chalets met balkons vol met geraniums, weilanden vol met ontelbare soorten bloemen en heel veel rust. Dat Zwitserland, dat je nu voor je ziet, bestaat echt... en Martje woont er middenin.