Skip to navigation Skip to main content

De keizer te rijk

Of je nu, tijdens de wintersport of zomervakantie logeert in een Oostenrijks 4 sterren hotel, of je staat bijvoorbeeld op de camping ….de Kaisersemmel is bijna voor een ieder “dagelijkse kost’. Het broodje ontbreekt bij geen enkel ontbijtbuffet. Ligt bij elke banketbakker in de vitrine en is in de supermarkt vaak te verkrijgen in afbakvorm.

In tegenstelling tot vroeger

Tot 1950 was het een luxe artikel. Het maken ervan kostte veel tijd en moeite en was daarom ook bijna onbetaalbaar. Als je je het al kon veroorloven, dan werd het alleen maar gegeten tijdens het weekend. Tijdens het keizer imperium was het eten van een semmel een feest. Burgers keken vol ongeduld uit naar het moment, waarop zij weer eens intens konden genieten van het eten van wel: 1 semmel ! Op de verjaardag van de keizer en af en toe ter gelegenheid van speciale feestdagen, stuurde de keizer zijn afgevaardigden op pad. Zij hadden de taak om de broodjes te verdelen onder de burgers van de verschillende dorpen, die deel uitmaakten van het keizerrijk. Zo ontstond de naam: Kaiserbrötchen/Kaisersemmel.Tegenwoordig worden deze broodjes veelal fabrieksmatig gebakken. De inkeping/ster is middels een “stempel ” aangebracht. Bij de plaatselijke bakker worden ze nog handmatig vervaardigd/gevouwen.

Guten Apetit,
Karin van den Oever
“Apart via Claudia Augusta’
Ried im Oberinntal

Zomer Auteur Female

Over Karin

Karin heeft samen met haar man een huis in Tirol gekocht en is dolblij deze stap te hebben genomen. Sindsdien geniet ze met volle teugen van de Oostenrijkse bergwereld.