Skip to navigation Skip to main content

Alpenweek op Holland Doc 24

10091 - Alpenweek op Holland Doc 24

Van zaterdag 19 tot en met 25 februari 2011. Nederlanders grijpen de krokusvakantie aan om massaal op wintersport te gaan. Ingepakt in dikke skipakken vlokken ze samen in de Zwitserse, Franse, of Oostenrijkse Alpen om de bergen af te sjezen en te après-skiën. Thuisblijvers van de jaarlijkse wintersportvakantie kunnen hun heil zoeken op Holland Doc 24. Een week lang staat het kanaal in het teken van bergen, jodelen, Heidi en Edelweiss.

Heidi Doesn’t Live Here Anymore

In de documentaire Heidi Doesn’t Live Here Anymore (VPRO, 1999) keert filmmaker Gabbi Werner terug naar het Oostenrijkse hotel van de familie Kiegerl. Hier bracht zij in haar jeugd vele vakanties door. In gesprekken met de bewoners haalt ze herinneringen op aan deze tijd en legt zij met de camera vast hoe het leven rond het hotel heden ten dage is.

Experimentele Zwitserse muziek

Vanaf de adembenemende Alpen komt Stefan Schwieterts Heimatklänge (2008), een documentaire over drie Zwitserse vocale kunstenaars. Erika Stucky, Noldi Alder en Christian Zehnder combineren ieder op hun eigen manier traditionele Zwitserse muziek met experimentele muziek. Eén ding hebben ze gemeen: ze blijven hun Heimat (vaderland) koesteren en vullen met hun uitzonderlijke stemmen de prachtige Alpen en het Mittelland.

Het mysterie van Edelweiss

De Edelweiss, een kleine, fluweel-achtige witte bloem in de vorm van een ster, bloeit hoog in de Europese Alpen. De bloem is zeldzaam, moeilijk te vinden en speelt een rol in sprookjes, liedjes en schilderijen. Eenmaal geplukt houdt de bloem zijn vorm en kleur honderden jaren lang. Ruth Berry onderzoekt in Het mysterie van de Edelweiss (AVRO, 2009) de oorsprong van dit nationale symbool van Oostenrijk en de medicinale kwaliteiten van de bloem.

edelweiss

Ontvolking van de Alpen

De Alpen werden ooit beschouwd als een afschrikwekkend gebergte, waar mensen liever wegbleven. Dat is allang niet meer zo. Het onherbergzame gebied is veranderd in een veelkleurige alpenwei met een eigen cultuur, talent en muziek. Die wereld is nu echter in rap tempo aan het verdwijnen; mensen trekken naar de grote steden. In de Noorderlicht-aflevering Het verlaten landschap (VPRO, 2000) aandacht voor de ontvolking van grote delen van de Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse Alpen.

Waar denk je aan in de trein?

Vraag jij je ook altijd af waar mensen aan denken als ze naar buiten staren in de trein? Tijdens de treinreis vanuit het Zwitserse Alpendorp Chur naar Nederland vragen filmmakers Lony Scharenborg en Mirjam Boelums reizigers naar hun overpeinzingen. Wat bracht hen naar Zwitserland? En wat houdt hen bezig tijdens de lange trip over het spoor? U ziet het in En Passant (NCRV Dokument, 2005).

Holland doc
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.