Skip to navigation Skip to main content

Wandelen langs de Alpenmeren in Ticino

10082 - Wandelen langs de Alpenmeren in Ticino

Als we 's ochtends de gordijnen openen van ons kamertje in de berghut bij Lago Ritom is de lucht strakblauw. Een prachtige dag voor een flinke wandeling! Op aanraden van de eigenaar van de berghut willen we vandaag de tocht van Lago Ritom naar Capanna Cadlimo maken. Het schijnt één van de mooiste tochten in de omgeving te zijn, waarbij je langs diverse Alpenmeren komt en kunt genieten van prachtige uitzichten.

Fris

Het is nog behoorlijk fris als we om 09.00 uur vertrekken voor deze tocht. De eerste kilometer loop je langs het Lago Ritom; een brede horizontale weg. Het echte opwarmen begint bij de eerste klim richting Lago Tom. Bij het bergmeer zien we een eenzaam tentje staan. Een prachtige plek om te kamperen, maar wat zal het daar koud zijn 's nachts! Rondom het Lago Tom krijgen de benen weer wat rust, waarna de klim naar het volgende meer begint. Goede, waterdichte bergschoenen zijn op traject een must, want je moet regelmatig een stukje door een waterval.

Mooie afwisseling

De omgeving waarin we lopen is adembenemend; schitterende bergtoppen, watervallen en prachtige meren. De tocht is erg afwisselend en qua moeilijkheidsgraad gemiddeld. Soms loop je rustig langs een bergmeer om vervolgens weer even flink te klimmen. We komen op onze weg naar boven slechts 2 mensen tegen; heerlijk! Af en toe houden we even pauze om te genieten van het prachtige uitzicht, de rust of een bergmarmot. We lopen inmiddels lekker in onze korte broek in het zonnetje, perfecte weersomstandigheden voor half september. Boven de 2300 meter steekt er een windje op en kunnen de fleeces weer uit de rugzak gehaald worden.

lago ritom

Klauteren en klimmen

Het laatste meer (Bassa Lago Scuro) ligt in landschap van rotsen en stenen, erg bijzonder. De laatste 20 minuten naar de berghut Capanna Cadlimo bestaat dan ook uit klauteren en klimmen over stenen en rotsen. Rond 12.00 uur zijn we boven. De berghut Capanna Cadlimo ziet er erg modern uit. Je kan er eten en overnachten. Een hele kast vol gekleurde 'Crocs' staat klaar voor de vermoeide voeten. Ik vind het altijd bijzonder om te zien dat er ineens 'leven' is in 'the middle of nowhere'; hoe komt al dat bouwmateriaal, eten en personeel bovenop zo'n berg? Het meisje dat onze 'Rösti' bakt vertelt dat zij 3 uur moet wandelen voor ze op haar werk is. Dat is nog eens iets anders dan in de file staan!

ticino

Protesterende knieën

Na de lunch in de hut is het tijd voor de terugweg. Hoewel afdalen een stuk minder vermoeiend is, klim ik liever. Het is altijd oppassen tijdens de afdaling en mijn knieën beginnen op een gegeven moment te protesteren. Na zo'n 2,5 uur afdalen zijn we weer bij Lago Ritom; tijd voor een heerlijk stuk taart en de benen omhoog op het terras!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.