Skip to navigation Skip to main content

Hoogste berg van Nederland

10075 - Hoogste berg van Nederland

Voor bergen hoef je helemaal niet naar het buitenland. In Nederland hebben we namelijk de 322.7 meter hoge Vaalserberg. Om hoogtevrees van te krijgen! Helaas net niet hoog genoeg om te skiën maar je kunt er genoeg andere leuke activiteiten ondernemen. Het bergen gevoel in eigen land!

Drielandenpunt

De Vaalserberg, die vroeger Hubertusberg heette, is het hoogste natuurlijke punt van Nederland. De berg ligt in het meest zuidelijke puntje van Nederland, in Zuid-Limburg bij Vaals. Een ander opvallend gegeven is dat het drielandenpunt ook op de berg ligt, op de top komen namelijk de grenzen van Nederland, België en Duitsland bij elkaar. Het punt valt te herkennen aan de monumentale steen, maar het echte punt ligt vijftig meter verder naar het noordwesten, bij grenspaal 193. Maar dat monument staat zo leuk op de foto zullen ze gedacht hebben. De Vaalserberg is al jarenlang een begrip, en is zeer geliefd bij wielrenners en wandelaars. Maar ook voor dagjesmensen heeft de berg genoeg te bieden.

Maar er is meer…

De Vaalserberg heeft namelijk meer dan alleen het predicaat drielandenpunt en hoogste berg van Nederland. De berg is een ideaal uitgangspunt voor een dagje weg. De kinderen zullen zich bijvoorbeeld uitstekend vermaken in Europa’s grootste labyrint dat ook boven op de berg ligt. Gemiddeld duurt een tocht door het doolhof maar liefst 45 minuten! Daar ben je wel even zoet mee. Overigens moet ik bekennen dat dit labyrint ook heel leuk is als je geen kind bent!

Uitkijktorens

Op de top staan ook twee uitkijktorens, aan de Nederlandse kant de Wilhelminatoren, en aan de Belgische kant de Koning Boudewijntoren. Met zijn vijftig meter is de Boudewijntoren de hoogste van de twee. Een glazen lift brengt je binnen enkele seconden naar de panoramaruimte waar een adembenemend uitzicht over het Geuldal op je wacht. Heb je alles op en rond Nederlands hoogste berg gezien dan bieden de bossen rond de berg nog genoeg vertier. Vaals en zijn omgeving wordt bestempeld als een wandelparadijs, en daar is geen woord aan gelogen. Er zijn vele wandelroutes uitgezet die ook met de kinderen prima te doen zijn. Bij het VVV servicepunt bij de ingang van het labyrint kan je rustig de tijd nemen om de route te vinden die het best bij jullie past.

uitkijktoren

Vaals

Vaals en de Vaalserberg worden wat mij betreft niet voor niks beschreven als het buitenland in eigen land. Die keren dat ik er geweest ben kreeg ik een echt “vakantiegevoel” over mij. Het lijkt wel of het weer er altijd goed is, de mensen net iets vriendelijker, en het eten smaakvoller. Er bezoeken jaarlijks niet voor niks ruim 1 miljoen mensen dit voor Nederland unieke punt. Beslist de moeite waard!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.