Skip to navigation Skip to main content

HELP! Wat neem ik mee de bergen in?

10072 - HELP! Wat neem ik mee de bergen in?

„Ik ben erg graag in de bergen en trek er dan ook op uit! Maar ik weet nooit wat ik aan moet trekken en wat ik mee moet nemen?“
Overkomt dit jou ook? Lees dan het volgende artikel over het uitzoeken van je kledingkast en het inpakken van je rugzak!
 Uit mijn vorige blog, weten we dat het weer snel kan veranderen in de bergen. Daar moet je dus op voorbereid zijn!

Meerdere laagjes

Ik draag meerdere laagjes over elkaar heen, die ik eventueel uit- of aan kan trekken. Het materiaal moet lekker zitten en zo licht mogelijk zijn. Er zijn speciale materialen, die snel drogen en dat is erg praktisch. En ik neem altijd een rugzak mee!

 
Voor een dagtour neem ik standaard een rugzak van ca. 35 liter mee. Belangrijk aan een rugzak is natuurlijk dat hij stevig en licht van gewicht is en dat er veel vakjes in- en aanzitten. Het is handig, als er een regenhoes in zit, die je om je tas kunt doen als het flink doorregent. Over het algemeen zijn rugzakken wel een beetje waterdicht, maar bij stromende regen lekt een rugzak vaak.

Goed afstellen van je rugzak

Bij een goede rugzak is er een comfortabele afstand tussen de rug en de rugzak. Dit minimaliseert de transpiratie en zorgt voor stabiliteit en bescherming van je rug. 
Erg belangrijk is dat een rugzak een goede, stevige gordel om de heup heeft en ook ter hoogte van je borst. Een rugzak behoor je op de heup te dragen, zodat het gewicht niet allemaal aan je schouders hangt. Laat je adviseren bij het kopen van een rugzak en vooral, laat iemand die er verstand van heeft helpen bij het instellen van je rugzak. Dit bespaard je veel rugpijn!

Ik ga op pad en neem mee…

Wat voor een dag het ook is of gaat worden, neem altijd genoeg water mee. Ook thee is in de bergen erg lekker. Als het koud is, kun je even lekker opwarmen, maar thee is ook goed bij erge dorst. Natuurlijk neem je ook iets te eten mee. Mueslirepen nemen niet veel plek in, maar zijn toch lekker en geven energie. Verder zit er in mijn rugzak ook altijd een E.H.B.O.-setje. Dit hoeft geen groot pakket te zijn. Puur dat je iets verbinden kunt, een paar pleisters, misschien iets tegen insecten en niet te vergeten iets bij blaren! Er zit ook altijd een muts in mijn rugzak. De temperatuur daalt in de bergen, naarmate je hoger komt. Het kan dus gewoon ineens fris worden en dan is het lekker om iets op je hoofd te hebben. Een muts is ook heel belangrijk bij een ongeluk in de bergen. Nu ga je daar niet van uit als je de bergen in gaat, maar het is goed om te weten. De meeste warmte en energie verlies je vanuit je schedel.

wandelen

Extra shirt

Ook neem ik, als het warm is, een extra t-shirt mee. Mocht ik bezweet zijn door het wandelen, dan is het fijn om even een droog shirt aan te kunnen trekken. Ook heb iets warms mee, want we weten nu, dat het weer ineens om kan slaan en dan heb ik een trui of iets dergelijks nodig. Verder kan je je tegen verschillende weersomstandigheden beschermen door een regenjas mee te nemen en, heel belangrijk, ook zonnebrandcrème en eventueel een zonnehoed. De temperatuur daalt niet alleen naarmate je stijgt, de zonnestraling wordt ook nog eens intenser. Je bent je door de aangename temperatuur vaak niet bewust van de zon, maar neem een tip van mij aan: Blijf smeren, je verbrandt zo snel!

Natuurlijk moet je rugzak nog aangenaam zijn om te dragen. Neem daardoor alleen die spullen mee, waardoor je zeker op weg bent en goed voorbereid op dat wat er kan komen! Dan kun je genieten van een heerlijke dag!

Zomer Auteur Female

Over Suzanne

Suzanne wilde het liefst elke dag wakker worden in de bergen, dus heeft ze daarvoor gezorgd. De bergen zijn haar thuis en bijna elke dag gaat ze heerlijk wandelen, mountainbiken en kan ze genieten van het waanzinnige uitzicht.