Skip to navigation Skip to main content

Op de Autobahn

Op het moment dat dit verhaaltje op internet verschijnt, zitten wij met z’n vijven in de auto en rijden we ergens over de Duitse Autobahn. Of zijn we al aangekomen. Vertrekken op zondag, ideaal want er rijden nauwelijks vrachtwagens en het is doorgaans vrij rustig. Het zal alleen rond München en misschien in Oostenrijk wat drukker zijn.

We gaan naar het Alpbachtal en daarna naar Söll, de regio waar we in februari hebben geskied. De kinderen wilden wel eens zien hoe het daar is als er geen sneeuw ligt. Ik kan me dat voorstellen, want al die sneeuw verbloemt de werkelijkheid van voorjaar en zomer in de bergen. De groene alpenweiden, de koeien met bellen, de hutten die nu wel gebruikt worden en de smalle weggetjes die zich naar boven slingeren. In de winter zie je die niet en ga je er met een flinke vaart overheen. Het zal wel even wennen zijn, want de snelheid waarmee je de berg afdaalt, is straks vele malen langzamer dan in februari.

Rustig

Wandelen in de bergen is echter erg mooi, alleen die frisse berglucht al en die prachtige vergezichten. Na gedane arbeid een terrasje pakken zonder dat je ski’s weg moet zetten en loodzware schoenen aan je voeten hebt. Een stuk rustiger ook, want in de winter is het vele malen drukker dan in de zomer. We gaan ook zeker kijken in Fabels in Ellmau, bij Willem en Ronita Bisschop. Eens zien hoe de sfeer daar in warmere tijden is en of het publiek nog steeds behoefte heeft aan een kroketje of een frikadel.

Nooit genoeg van vakantie

Voor mij heeft Oostenrijk natuurlijk nog iets extra’s: de bergen waar je met de fiets tegenop kunt fietsen. Ik verwacht niet dat mijn gezin met me gaat als de weg met meer dan 6% omhoog gaat. Het zou ze wel sieren, weten ze ook eens wat dat is. Mijn eigen blauwe racefiets gaat niet mee, want dat vind ik voor die paar keer fietsen teveel gedoe. Ik huur wel een fiets ter plekke, desnoods een mountainbike. Daarbij, mijn hardloopschoenen zijn ook ingepakt want dat gaat net weer erg lekker. Ik heb er zin in, jammer alleen dat het altijd zo weer voorbij is. Ik kan namelijk nooit genoeg krijgen van vakantie.

Zomer Peter

Over Peter

Bergen, ze hebben een bijzondere aantrekkingskracht op Peter. Ze zijn majestueus, indrukwekkend, grotesk en soms zelfs meedogenloos. In de winter op de ski’s, in sneeuwloze jaargetijden op de racefiets of met wandelschoenen aan de voeten.